egyházfórum
ALAPÍTVÁNY
KIADÓ
FOLYÓIRAT

Az Amoris laetitia és az újraházasodott elváltak szentségekhez járulásának kérdése

2016. április 8-án a Szentszék sajtótermében mutatták be nagy sajtóérdeklődés mellett az Amoris laetitia… kezdetű, a családban megélt szeretetről szóló, terjedelmes és egészében véve igen értékes apostoli buzdítást, amely a 2014 és 2015 őszén Rómában Ferenc pápa vezetésével tartott püspöki szinódusok közös útkeresései gyümölcseként született meg. Ezt követően azonban hamarosan különböző, mi több, egymásnak ellentmondó értelmezések születtek a dokumentum 8. fejezete körül (A törékenység kísérése, megkülönböztetése és integrálása), tulajdonképpen az újraházasodott elváltak szentáldozásához járulásának a kérdésében.

Így például Agostino Vallini bíborosnak, Róma pápai helynökének a vezetésével a római főegyházmegye, valamint a fülöp-szigeteki, máltai, argentin és német püspökök olyan lelkipásztori irányelveket dolgoztak ki, amelyek – bizonyos esetekben – lehetővé teszik újraházasodott elvált személyek számára, hogy szentáldozásban részesüljenek. Ezzel szemben mások, így például Athanasius Schneider kazahsztáni segédpüspök, Charles Chaput philadelphiai érsek, Thomas Olmsted arizonai püspök, a kanadai Alberta és Northwest, illetve Lengyelország püspökei elutasítják ezt az új megközelítést és lelkipásztori gyakorlatot, hangsúlyozva, hogy az egyházi hagyomány alapján csak az önmegtartóztatást vállaló újraházasodott elváltak számára lehetséges a szentségekhez járulás. Ugyanezt képviseli Gerhard L. Müller bíboros, a Hittani Kongregáció közelmúltban leköszönt prefektusa is, aki szerint a dokumentumot nem szabad oly módon értelmezni, mintha a korábbi pápák állításai és a Hittani Kongregáció állásfoglalásai nem volnának már érvényesek. A Magyar Katolikus Püspöki Kar eddig nem foglalt hivatalosan állást a kérdésben, ám sejthetően nem feltétlenül teljesen egységes püspökeink álláspontja: Erdő Péter (akinek főrelátori szerepvállalása mindkét szinóduson meghatározó jelentőségű volt), Veres András és Székely János a hagyományos egyházi álláspontot képviselik, míg például Beer Miklós támogatni látszik az új lelkipásztori megközelítést. […]


A cikk itt még nem ér véget!
Ha a teljes írást el szeretné olvasni, akkore rendelje meg a kiadó címén (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) a teljes lapszámot nyomtatott vagy elektronikus (PDF) formában.


GRUBER LÁSZLÓ

egysza

Adószám: 19667908-1-43
(Az szja 1 százalékának felajánlásához)
Közhasznúsági jelentéseinket ide kattintva érheti el.