egyházfórum
ALAPÍTVÁNY
KIADÓ
FOLYÓIRAT

Két vallás, egy pár

Utánajárunk, hogy működik ez Németországban

Először csakis elutasításban van részem. Senki nem akar beszélni a kapcsolatáról. „Sokáig vitatkoztunk rajta, inkább nem vállaljuk.” Két nő, egy keresztény és egy zsidó, remeknek tartja a különböző vallású párokról tervezett riport ötletét, végül is Németországban egyre több olyan pár van, mint ők is, szuper, hogy most közelebbről foglalkoznak velük. De kérnének egy kis gondolkodási időt, mielőtt megállapodhatnánk egy találkozóban. Aztán jön a lemondás e-mailben: nem akarnak nyilvánosan beszélni magánügyekről: „Pláne, ha vallásról van szó.”

Sok párt keresek meg, velük is így járok. A telefonbeszélgetés jó hangulatban zajlik, meghallgathatom az illető kedvenc anekdotáit a két vallás együttélésének mindennapjaiból. Csak talán kellene egy kis gondolkodási idő, mondja a megkérdezett fél, még beszélnie kell a feleségével, a férjével, majd a napokban jelentkezik. Aztán jön az e-mail, és mindig ilyen szöveggel: „Némi töprengés után a feleségemmel/férjemmel együtt úgy döntöttünk, hogy nem veszünk részt a dologban. Nem szeretnénk a magánéletünkkel szerepelni a nyilvánosság előtt…” „Inkább nem beszélnénk a kapcsolatunkról…” „Jobb lenne, ha esetleg egy másik házaspárt keresnének.”

De hát mi lehet a baj? Hiszen sem szexről, sem politikáról, sem házassági konfliktusokról nem akarok beszélgetni. Egyszerűen csak vallásról. Lehet, hogy az összes magánügy közül ez a legszemélyesebb?...

Britta Baas

Németből fordította:
Schulcz Katalin

egysza

Adószám: 19667908-1-43
(Az szja 1 százalékának felajánlásához)
Közhasznúsági jelentéseinkhez kattintson ide.