egyházfórum
ALAPÍTVÁNY
KIADÓ
FOLYÓIRAT

Programok

A jelek ideje

 

 

Konferenciaprogram 

2016. szeptember 16, péntek

15:00-16:00

 • Iványi Gábor (vezető lelkész, rektor): A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a Wesley János Lelkészképző Főiskola bemutatása

16:00-16:30: Kávészünet

16:30-18:30: Hatalom – vallás – egyház

 • Csepeli György (szociálpszichológus, egyetemi tanár, ELTE Társadalomtudományi Kar, Szociológiai Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program): Zűrzavar és vakság. Társadalmi kísérleteink és kudarcaink
 • Schelkshorn, Hans (filozófus, egyetemi tanár, Keresztény Filozófiai Intézet, Bécsi Egyetem): A keresztény Nyugat védelme? Az európai új jobboldali irányzatok „politikai teológiájának” kritikája
 • Scharle Péter (mérnök, prof. emeritus, Széchenyi István Egyetem, Győr): Keresztény jelenlét társadalmi játszmákban

2016. szeptember 17. szombat

9:30-11:30: Egyházmodellek

 • Metsch, Klaus (görög katolikus pap, a Leserinitiative Publik Forum elnökségi tagja): Elárult prófécia – Egy titokban szentelt pap tapasztalatai
 • Török Csaba (katolikus pap, teológus, főiskolai docens, Esztergomi Hittudományi Főiskola): Egyházvezetési modellek
 • Zulehner, Paul M. (Pasztorálteológus, nyug. egyetemi tanár, Gyakorlati Teológiai Intézet, Bécsi Egyetem): „Kifutó modell“. Merre kormányoz Ferenc?

(Az előadó azonos című könyve magyar nyelven a helyszínen megvásárolható.)

11:30-13:00: Ebédszünet (étkezési lehetőség a főiskola menzáján)

13:00-15:00: Kereszténynek lenni – ma

 • Hücking, Hans-H. (filozófus és katolikus teológus, nyug. gimnáziumi tanár, Pax Christi Kelet-Nyugat Csoport): Katakomba-paktum
 • Aczél Petra (média- és kommunikációkutató, egyetemi tanár, intézetigazgató, Budapesti Corvinus Egyetem): Hinni az új médiakultúrában – hirdetés és terjedés digitáliában
 • Strobel, Katja (asszisztens, Leserinitiative Publik Forum elnöksége): Feminista – prófétai – szolidáris. Kritikus német megközelítésben a feminista felszabadítás teológiájáról

15:00-15:30: Kávészünet

15:30-16:30: Hálózatépítés (Kerekasztal-beszélgetés külföldi és hazai résztvevőkkel)

16:30-17:30: A Fidentia pro ecclesia 2016 emlékérme ünnepélyes átadása a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek a menekülteknek nyújtott humanitárius segítsége elismeréseként. A díjazott tevékenységét Mártonffy Marcell méltatja.

A konferencia helye: Wesley János Lelkészképző Főiskola, Budapest VIII. ker., Dankó u. 11.

A konferencián való részvétel díjmentes, de a helyszűke miatt előzetes regisztráció ajánlott.

A szombati ebéd (menü vagy szabadon választott, a jelentkezésnél kérjük megadni) csak előzetes regisztráció esetén biztosított (kb. 800-1200 Ft).

Regisztráció és ebédre való jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Meghívó

az

EGYHÁZFÓRUM

lapbemutatójára

Helye: Nyitott Műhely, 1123 Budapest, Ráth György utca 4.

Ideje: 2014. május 20. (kedd) 19:00 óra

A FERENCI EGYHÁZFORDULAT

MAGYAR(ORSZÁGI) LEHETŐSÉGEI

Az Egyházfórum 2014/1-es szám súlypontjának szerzőivel

Deák Dániellel

Kamarás Istvánnal

Lengyel Lászlóval és

Wildmann Jánossal

Izsák Norbert beszélget

 

Wildmann János az Egyházfórum alapítója és leköszönő főszerkesztője egy harminc éve Rómában megjelent tanulmányában a magyar egyházi élet három auktorának szerepét és lehetőségeit elemezte: az államét, az egyházi vezetését, valamint a báziscsoportokét. Egyes javaslatai Ferenc pápa reformtörekvéseinek tükrében nyernek újra aktualitást. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői az Egyházfórum legfrissebb számában a három évtizede tárgyalt kérdéseket járják körül, és azt vizsgálják, hogy vajon eléri-e a ferenci egyházfordulat a magyar katolikus egyházat.
(Írása itt olvasható.)

Lengyel László szerint az egyház ma éppúgy államfogoly, mint a Kádár-rendszerben volt, de vannak kitörési lehetőségek. Hol vannak ezek, és kik lehetnek a kitörés kezdeményezői?
(Írása itt olvasható.)

Kamarás István egy közelmúltban és szélesebb baráti körben végzett gyors felmérése szerint a választ adók fele nem tud egyetlen olyan közösséget sem megnevezni, mely hazánkban a ferenci reformok bázisa lehetne. Vajon mit mond a válaszolók másik fele?
(Írása itt olvasható.)

Deák Dániel a felszabadítás teológia fonalát veszi fel, amikor a pápa által követelt szegény egyház szerepét nem a jótékonykodásban, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek strukturális okainak felszámolására való törekvésben látja.
(Írása itt olvasható.)

Izsák Norbert a HVG volt munkatársa és a „Vallomások” című kötet szerzője a téma, különösen pedig a kisegyházak álláspontjának kiváló ismerője.

A belépés díjtalan.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Egyházfórum Alapítvány 

"Fidentia pro ecclesia" emlékérem átadás - 2013

Az Egyházfórum Alapítvány Kuratóriuma a Fidentia pro ecclesia (Bátorság az egyházért) emlékérmét 2013-ban

dr. Matavovszky Tibornénak és

Wolf Juditnak

ítélte oda az egyház megújulásáért és hitelessége megőrzéséért végzett áldozatkész munkájukért.

Dr.Matavovszky Tiborné hosszú éveken önkéntes és lelkes munkatársa volt több kettős arculatú, egyszerre egyházi és civil keresztény kezdeményezésnek, mint a Magyar Pax Romana, a Zsinati Klub, az Egyházfórum vagy az Ordo Joculatorum Dei.

Wolf Judit katolikus teológus és pszichoterapeuta a rendszerváltás után külföldről hazatérve a hátrányos helyzetű, különösen a cigány gyerekek iskolai felzárkóztatása és családjaik társadalmi integrációja érdekében végzett elismerésre méltó munkát.

Ezennel szeretettel hívjuk Önt és minden érdeklődőt az emlékplakett ünnepélyes átadására, az azt követő kerekasztal beszélgetésre és szerény agapéra.

A beszélgetés témája: Álmom az egyházról

A beszélgetés résztvevői:

 • dr. Matavovszky Tiborné
 • Wolf Judit
 • Kamarás István

Időpont: 2013. október 26. (szombat) 15:00-17:00 óra

Hely: Wesley János Lelkészképző Főiskola (Budapest VIII. ker. Dankó u. 11., 16-os terem)

 

Meghívó

Az Egyházfórum Alapítvány Kuratóriuma a
Fidentia pro ecclesia (Bátorság az egyházért)
emlékérmét 2012-ben 

Tímár Ágnes ciszterci nővérnek
és
Szabó Gyula katolikus plébánosnak 

ítélte oda áldozatkész, alapvető, hiánypótló és színvonalas egyháztörténeti kutatómunkájukért.

Ezennel szeretettel hívjuk Önt és minden érdeklődőt az emlékplakett ünnepélyes átadására, az azt követő kerekasztal beszélgetésre és szerény agapéra. 

A beszélgetés témája: Katolikus egyházi múltfeldolgozás 

A beszélgetés résztvevői:

Tímár Ágnes OCist

Szabó Gyula plébános

Tabajdi Gábor történész

Ungváry Krisztián történész

Várszegi Asztrik főapát

 

Időpont: 2012. november 17., 15:00 – 17:00 óra
Hely: Loyola Café, Budapest VIII. ker., Horánszky utca 20. 

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Egyházfórum Alapítvány 

50% kedvezmény a II. Vatikáni zsinattal kapcsolatos könyveinkre

A II. Vatikáni zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából most a zsinattal kapcsolatos könyveink 50% kedvezménnyel kaphatók!
Kedvezményünk december 31-ig érvényes.

A könyvek megrendelhetők honlapunkon keresztül, illetve e-mailben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.


300x380 wildmann

Wildmann János: Egy reformzsinat üzenete

Tulajdonképpen olyan reményteljesen indult minden. A zsinaton elsöprő többséggel fogadták el valamennyi dokumentumot. A püspökök közül sokan lelkesen tértek vissza egyházmegyéjükbe. A zsinat tanítása az egyház Magna Chartája lett, olyan kritériumrendszer, amelyhez az egyháznak történelmi zarándokútja jelenlegi szakaszán igazodnia kell. Egyeseknek azonban sok volt a változás. Biztos fogódzót kerestek, amit a betűben, a struktúrában és a jogszabályokban találtak meg. Fölállították a szembemiséző oltárt, de lélekben továbbra is háttal álltak a mai embernek; áttértek az anyanyelvű liturgiára, de ez lelkületében továbbra is latin maradt; megalkották a különböző tanácsokat, de ezeket nem egyszer csak bólogató Jánosok voltak. Az egyházjog rögzítette a zsinat utáni helyzet egy adott pillanatát, de nem adott teret a dinamizmusnak és fejlődésnek. A vigyázó szemek újra az „atyákra” meredtek, akik néha semmit sem értettek a zsinatból, de igyekeztek kalitkába zárni a Szentlelket

Eredeti ár: 1680,- Ft
Jubileumi ár: 840,- Ft
 

Megrendeléshez kattintson ide!


300x380 nyiro

Nyíri Tamás: A keresztény ember küldetése a világban

A modern világban hol a helye a keresztény hívőnek? Szeretheti-e a világot anélkül, hogy szeretetének kárát vallaná kereszténysége? Lehet-e ugyanolyan értékű tagja a modern társadalomnak, mint akárki más? Hogyan fér meg egymással a tudomány és a hit. Többek között ezekre a kérdésekre válaszolnak a kötetben összegyűjtött előadások. Nyíri Tamás elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb magyar teológiai és filozófiai professzora utolérhetetlen pontossággal megfogalmazott és szeretettől áthatott írásai ma éppúgy útjelzők lehetnek a kérdező-kereső keresztény ember számára, mint megírásuk idején. „Intellektuális imakönyv” ez a mű, melynek örök reményt hirdető üzenete, hogy a világias világ nem távolodott el Istentől, a megtestesült Jézus Krisztustól, hiszen Isten ott található, ahol mi magunk; az isteni Istent abból ismerjük föl, hogy emberi lett Jézus Krisztusban.

 

Eredeti ár: 1365,- Ft
Jubileumi ár: 682,- Ft

Megrendeléshez kattintson ide!

 

 

"Bátorság az egyházért" - Részletes program

A 25 éves Egyházfórum meghívja a

„BÁTORSÁG AZ EGYHÁZÉRT”

kerekasztal beszélgetésére és
a „FIDENTIA PRO ECCLESIA” emlékérem átadására

 

2011. szeptember 20. (kedd)
17.00 – 18.30 óra
Apolló mozi/Trafik étterem
Pécs, Perczel Mór u. 22.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

 • Dr. Ádám Antal, ny. egyetemi tanár,
 • Dr. Andrásfalvy Bertalan, ny. egyetemi tanár,
 • Dr. Goják János, ny. főiskolai tanár,
 • Uzsalyné dr. Pécsi Rita, tanár,
 • Dr. Wildmann János, az Egyházfórum alapítója és főszerkesztője 

 

A beszélgetés után kerül sor a „FIDENTIA PRO ECCLESIA” (Bátorság az egyházért) emlékérem átadására.

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a tervezhetőség érdekében kérjük, hogy részvételi szándékát lehetőleg 2011. szeptember 18-ig jelezze az Egyházfórum szerkesztőségének címén: 7635 Pécs, Sólyom dűlő 3., Telefon: 72/213 454, E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden érdeklődőt szeretettel vár az Egyházfórum Szerkesztősége.

egyszaKözhasznúsági jelentéseinkhez kattintson ide.

Új adószámunk:
19667908-1-43