egyházfórum
ALAPÍTVÁNY
KIADÓ
FOLYÓIRAT

Az a megtiszteltetés ért, hogy az Egyházfórum felkért egy cikk megírására. Semmi nem ok nélkül való, ennek a felkérésnek is megvannak a maga okai. Szeretném ezeket az olvasó számára is világossá tenni, ugyanis mondandómhoz szervesen hozzátartozik. Az alapvető ok, úgy gondolom, az, hogy a magyar sajtó és a közbeszéd az elmúlt kicsit több mint egy évben nagyon intenzíven foglalkozott a menekültekkel, menedékkérőkkel és a Magyarországon dokumentumok nélkül áthaladó emberekkel. A sajtó, természetéből fakadóan, torzító módon számol be az eseményekről, így elnagyolt képet közvetít, amely viszonylag könnyen alakítható tovább és használható fel arra, hogy a közbeszéd, a közgondolkodás is megváltozzon. Eklatáns példája ennek, amikor a sajtóban migránsoknak neveznek menekülteket, menedékkérőket.

Az a megtiszteltetés ért, hogy az Egyházfórum felkért egy cikk megírására. Semmi nem ok nélkül való, ennek a felkérésnek is megvannak a maga okai. Szeretném ezeket az olvasó számára is világossá tenni, ugyanis mondandómhoz szervesen hozzátartozik. Az alapvető ok, úgy gondolom, az, hogy a magyar sajtó és a közbeszéd az elmúlt kicsit több mint egy évben nagyon intenzíven foglalkozott a menekültekkel, menedékkérőkkel és a Magyarországon dokumentumok nélkül áthaladó emberekkel. A sajtó, természetéből fakadóan, torzító módon számol be az eseményekről, így elnagyolt képet közvetít, amely viszonylag könnyen alakítható tovább és használható fel arra, hogy a közbeszéd, a közgondolkodás is megváltozzon. Eklatáns példája ennek, amikor a sajtóban migránsoknak neveznek menekülteket, menedékkérőket. Vannak azonban a társadalomnak olyan kisebb szegmensei, ahol ezeket a torzulásokat odafigyelő beszéddel vagy írott szöveggel formálni lehet, lassan ki lehet küszöbölni. Azt gondolom, a felkérés annak is köszönhető, hogy ez itt és most, e folyóirat hasábjain lehetséges. Természetesen nem célom, hogy az említett időszak sajtótörténetét vagy közgondolkodásának folyamatát helyrebillentsem. Nem is lennék erre képes. Azt sem vállalhatom, hogy a magyar menedékjogi rendszert vagy a menekültek és oltalmazottak integrációját bemutatom, ehhez kevés volna a terjedelmi keret.

A célom most az, hogy elmeséljem az olvasóknak, mit csinál a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület (továbbiakban: Menedék Egyesület vagy Egyesület), valamint az, hogy megpróbáljak tevékenységünk fontossága mellett érvelni. A közelmúlt eseményei miatt különös figyelmet fordítok majd a menekültekre és védelmük indokaira, de szerteágazó tevékenységünk miatt érvelni fogok a nem menekült vándorok segítése mellett is. Ezen túl röviden bemutatom az Egyesület egyéb tevékenységeit, egyrészt, hogy az olvasó teljes és átfogó képet kaphasson rólunk, másrészt pedig, mert ezek erősen összefüggenek a fentiekkel.

[...]


A teljes cikket és lapszámot megrendelheti, ide kattintva leadhatja rendelésését.


Szabó Attila
A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület jogi tanácsadója

egysza

Adószám: 19667908-1-43
(Az szja 1 százalékának felajánlásához)
Közhasznúsági jelentéseinkhez kattintson ide.