egyházfórum
ALAPÍTVÁNY
KIADÓ
FOLYÓIRAT

Összegyűjtött írások (1983–2015)

A gyakorló pszichoanalitikus B. Gáspár Judit második kötete 1983és2015 között keletkezett írásainak gyűjteménye. A szerző klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. Ismerkedése a pszichoanalízissel 1968 után, Hegedüs András volt miniszterelnök underground Freud-szemináriumán kezdődött el. A pszichoanalízisen kívül szabad interakciós csoportterápiát, mozgás- és művészetterápiát, valamint pszichodrámát tanult.

A kötetben a 27 írás keletkezési sorrendben követi egymást, és műfaji körük a vitairattól az esszén, előadáson, műelemzésen, beszélgetésen, konferencia-hozzászóláson, interjún át egészen a búcsúbeszédig, laudációig és könyvajánlóig terjed. A témagazdagság, a műfaji változatosság, a kiérlelt szakmai gondolatok, a személyes sorsba bepillantást engedő írások, a hozzájuk fűzött utólagos kommentárok váltakozása olyan belső ritmust kölcsönöz a könyvnek, amely szinte magával ragadja az olvasót, és a könyvet jószerivel letehetetlenné teszi, nem utolsósorban a megfogalmazás szépsége miatt.

A korszakot a szerzővel együtt átélő, a szakterületen jártas ember számára természetesen másképp lehet érdekes mindez, mint egy fiatal, pályakezdő pszichológus vagy egy-egy téma iránt speciálisan érdeklődő olvasó számára.

B. Gáspár Judit érdeklődése és megértési törekvése a két ember, az analitikus és paciens kapcsolatának elemzésén túlra is kiterjed. Tudományágak határterületein mozogva művészet, filozófia, teológia és pszichoanalízis kapcsolatáról és magáról a pszichoanalízisről gondolkodik, e rokon diszciplínák közti párbeszédet segíti.

Kovács Görgyi

egysza

Adószám: 19667908-1-43
(Az szja 1 százalékának felajánlásához)
Közhasznúsági jelentéseinkhez kattintson ide.